le marche

ontdek deze magische regio met ons

Een gids voor wandelen in het Monti Sibillini Nationaal Park, Le Marche

Als je op zoek bent naar een schilderachtige en avontuurlijke bestemming in Italië, kan je overwegen om te gaan wandelen in het Monti Sibillini Nationaal Park. Dit park beslaat meer dan 70.000 hectare land, verspreid over de regio’s Le Marche en Umbrië, en beschikt over tien toppen die boven de 2.000 meter reiken. Het park is vernoemd naar Monte Sibilla, waar een legendarische profetes genaamd Sibyl in een grot zou wonen en wijsheid zou bieden aan degenen die haar zochten. De suggestieve plaatsnamen roepen de magie van deze wildernis op, waarvan men ooit dacht dat het een trefpunt van heksen en tovenaars was.

Het park biedt een verscheidenheid aan routes voor wandelaars van verschillende niveaus van ervaring en conditie. Je kan de smalle valleien en ruisende rivieren verkennen die de bergen doorkruisen, of genieten van de landelijke landschappen onder de boomgrens. Het park herbergt ook 18 charmante stadjes met een lange en rijke geschiedenis en cultuur. Je kunt de middeleeuwse kastelen, abdijen en kunstgalerijen bezoeken die de eeuwenoude relatie tussen het land en zijn bevolking laten zien. Je kan ook enkele van de lokale delicatessen proeven, zoals vleeswaren, truffels, paddenstoelen, kastanjes, honing en vin cotto (gekookte wijn).

Wandelen in het Monti Sibillini Nationaal Park is een lonende ervaring die je onderdompelt in de natuur en cultuur. Of je nu op zoek ben naar een ontspannende wandeling of een uitdagende wandeling, je zal iets vinden dat bij uw voorkeuren en mogelijkheden past. Het park is een plek vol schoonheid, mysterie en avontuur die onvergetelijke herinneringen zal achterlaten. Wij kiezen vier verschillende wandelingen, met verschillende moeilijkheidsgraden, om je te begeleiden bij je bezoek aan dit prachtige park.

Piani di Ragnolo

Eenvoudig

Als je op zoek bent naar een schilderachtige en ontspannende wandeling in het Sibillini-gebergte, wil je misschien eens een kijkje nemen bij de Piani di Ragnolo, een prachtig plateau met een fantastisch uitzicht op de zee en de bergen. De Piani di Ragnolo liggen tussen de dorpen Sarnano en Fiastra, en je kunt ze bereiken via een pad dat begint in de buurt van Santa Maria Maddalena, een klein gehucht tussen Sassotetto en Pintura. Hier zie je een bord voor Villa Lucio (hier op GoogleMaps), een historisch huis waar je jouw auto vlakbij de skipistes kunt parkeren.

Vanaf daar loop je ongeveer 50 meter langs de asfaltweg richting Acquacanina, waarbij je Villa Lucio aan jouw linkerhand passeert, totdat je een onverharde weg bereikt die bergopwaarts gaat en gemarkeerd is met een “G”. Deze weg brengt je in ongeveer 30 tot 40 minuten naar de pas van Monte Pizzo Meta. Je kunt ervoor kiezen om door te gaan naar de top van Monte Pizzo Meta, of je kunt het plateau verkennen door het goed gedefinieerde pad te volgen dat langs de bergkam loopt.

Het uitzicht vanaf de bergkam is adembenemend. Aan de ene kant zie je het blauw van de Adriatische Zee aan de horizon, en aan de andere kant kun je de majestueuze toppen van de Monti Sibillini bewonderen. De beste tijd om dit gebied te bezoeken is in de lente en de zomer, wanneer het plateau bedekt is met kleurrijke bloemen die een contrast vormen met het groene gras en het rotsachtige landschap.

Een andere optie is om door te rijden en uw auto op deze parkeerplaats te parkeren. Neem vanaf hier rustig de tijd om rond te lopen en van het uitzicht te genieten.

Deze wandeling is perfect voor een dagje uit, omdat je hem kunt combineren met een bezoek aan Sarnano of Lago di Fiastra, twee charmante plaatsen die de moeite waard zijn om te bekijken. Sarnano is een middeleeuwse stad die zijn eeuwenoude architectuur en tradities heeft behouden, terwijl Lago di Fiastra een kristalhelder meer is dat vele activiteiten biedt, zoals zwemmen, kajakken, vissen en picknicken. Voor de lunch is La Patata Bollente zeker de moeite waard, terwijl Z-Chalet een hippe bergbar is waar je iets kunt drinken en eten (de muziek kan soms behoorlijk luid zijn).


Lame Rosse

Gemiddeld

Als je op zoek bent naar een redelijk uitdagende wandeling in het Monti Sibillini Nationaal Park, kan je de Lame Rosse overwegen, een natuurwonder dat bestaat uit rode aardetoppen die uit de grond oprijzen en een prachtig contrast creëren met het groenblauwe water van het Fiastrameer. De wandelroute, heen en weer over hetzelfde pad, is 7 kilometer lang met een hoogteverschil van 250 meter. Daarom is deze wandeling geschikt voor de meeste mensen.

De wandeling start bij de grote dam van het Lago di Fiastra. Bovenop de dam heb je een prachtig uitzicht over de groene kloof en het prachtige blauwe water van Lago di Fiastra. U kunt uw auto parkeren bij de dam. Vervolgens loop je naar het einde van de dam en ga je door een tunnel. Na de tunnel vervolg je het pad en begin je aan de klim.

Het pad is gemarkeerd met het nummer 335 en is grotendeels eenvoudig, behalve het laatste stuk waar je een steile puinhelling moet beklimmen. Het begin van het pad buigt naar rechts en niet veel later lopen we op het pad langs de kloof. Na ongeveer een half uur loop je beschut over een bospad. Tijdens uw wandeling op zondagochtend kunt u tijdens uw wandeling een mountainbiker tegenkomen. Wanneer u bij de splitsing arriveert, gaat u linksaf. Het pad klimt nog iets verder en na ongeveer anderhalf uur komen we uit op een droge rivierbedding. Vanaf hier loop je in de zon en loop je verder de rivierbedding op. Al snel zie je de eerste rode rotsen verschijnen!

Je kunt de wandeling prima combineren met een bezoek aan het prachtige bergmeer Lago di Fiastra. Hier kun je heerlijk afkoelen in het zoete water, een kano of sup huren, of gewoon lekker op een kleedje liggen met een goed boek. Direct aan het meer is een kleine bar (Verde Fiastra). Er zijn verschillende ‘baaien’ rond het meer waar u de auto kunt parkeren en via een trap of pad naar het meer kunt afdalen.


Monte Sibilla

Moeilijk

Als u op zoek bent naar een meer uitdagende en lonende wandeling in het Monti Sibillini Nationaal Park, kunt u Monte Sibilla overwegen, de berg die zijn naam aan dit prachtige gebied geeft. Monte Sibilla is 2.173 m hoog en biedt een spectaculair uitzicht op de omliggende valleien, bergtoppen en op heldere dagen zelfs de zee. Het is ook een plaats van legendes en mythen, omdat er wordt gezegd dat het de thuisbasis is van de Sibille, een profetes die de toekomst kon voorspellen.

Er zijn verschillende routes om de top van Monte Sibilla te bereiken, maar een van de meest populaire en schilderachtige is de E10 Anello del Monte Sibilla, die begint en eindigt bij de Rifugio Sibilla, een berghut op 1.540 m hoogte die met de auto te bereiken is van Montemonaco. Deze cirkelvormige route is ongeveer 12 km lang en heeft een totaal hoogteverschil van 635 meter. Het vereist een goede fysieke conditie en enige ervaring met bergwandelen. We raden deze wandeling ook niet aan als je hoogtevrees hebt, omdat je op de eigenlijke bergkam loopt, met steile hellingen aan beide kanten.

De wandeling begint met een klim rechts van de Rifugio Sibilla richting Monte Zampa, een kleinere top op 1.791 m. Het pad is eerst steil en rotsachtig, maar wordt daarna zachter naarmate het de panoramische bergkam volgt die naar Monte Sibilla leidt. Onderweg kunt u genieten van een fantastisch uitzicht op de Infernaccio-kloof, Monte Priora, Lago di Pilato, Monte Vettore en meer. De bergkam is ook rijk aan flora en fauna, zoals wilde bloemen, vogels en vlinders.

Het meest uitdagende deel van de wandeling is de laatste klim naar de top, waarbij je met behulp van een ketting kort over rotsen moet klauteren. Zodra u de top bereikt, wordt u beloond met een adembenemend panorama op het Sibillini-gebergte en daarbuiten. Je kunt ook de ingang zien van de Grotta della Sibilla, een grot waar de Sibille zou wonen en bezoekers zou ontvangen die hun lot wilden weten.

Nadat je van de top hebt genoten, kun je verder gaan langs het pad dat de top van Monte Sibilla doorkruist en afdaalt naar een onverharde weg die je terugbrengt naar de Rifugio Sibilla. Deze weg is niet erg prettig om over te lopen, aangezien deze tijdens de Tweede Wereldoorlog voor militaire doeleinden is aangelegd. Het is echter de snelste manier om de lus te voltooien en terug te keren naar uw startpunt.


Monte Vettore

Moeilijk

Een andere uitdagende en lonende wandeling is de Monte Vettore, de hoogste top van de Sibillini. Deze wandeling biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap, waaronder de beroemde Piano Grande van Castelluccio, een uitgestrekte vlakte bedekt met kleurrijke bloemen in de lente en de zomer. Monte Vettore is niet alleen een prachtige berg, maar ook een plaats van legendes en mythen. Volgens sommige verhalen is het de thuisbasis van de Sibille, een profetes die de toekomst kon voorspellen. Een andere legende zegt dat er onder de top een verborgen meer is, waar een fee leeft.

De wandeling naar Monte Vettore begint vanaf Forca di Presta, een bergpas die met de auto te bereiken is vanuit Norcia of Arquata del Tronto. Er is een ruime parkeerplaats nabij de Rifugio degli Alpini, waar u uw auto kunt achterlaten en aan uw wandeling kunt beginnen.

Het pad is gemarkeerd als moeilijk en vereist een goede fysieke conditie en wandelervaring. De wandeling is ongeveer 10 kilometer lang (heen en terug) en kent een hoogteverschil van 900 meter. Het pad is goed gemarkeerd met rode en witte borden en genummerd als 101.

Het eerste deel van de wandeling gaat door een bosrijk gebied dat enige schaduw en bescherming tegen de zon biedt. Het pad stijgt geleidelijk totdat je de Monte Vettoretto bereikt, een kleinere top op 2052 meter. Hier kunt u genieten van een panoramisch uitzicht op de Piano Grande en Castelluccio beneden.

Het tweede deel van de wandeling is meer bloot en steil, terwijl je naar de top van de Monte Vettore klimt. Het pad kan erg druk zijn, vooral in het weekend en op feestdagen, omdat dit een populaire bestemming is voor wandelaars en bergbeklimmers. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend, omdat je het hele Sibillini-gebergte en daarbuiten kunt zien. Op een heldere dag kun je in de verte zelfs de Adriatische Zee zien.


Tips:

  • Controleer de weersomstandigheden voordat je vertrekt, want in de bergen kunnen deze snel veranderen.
  • Neem voldoende water en wat snacks mee.
  • Tijdens de zomermaanden kan het in het weekend behoorlijk druk worden op de trails, dus probeer ze doordeweeks te doen.
  • De temperatuur kan op grote hoogte aanzienlijk veranderen, dus neem laagjes kleding mee die je warm en droog kunnen houden. Een windjack of regenjas wordt ook aanbevolen, evenals een hoed, zonnebril, zonnebrandcrème en handschoenen.
  • Het is raadzaam om vroeg in de ochtend te beginnen om de hitte en de drukte te vermijden en voldoende tijd te hebben om de wandeling voor zonsondergang te voltooien.
  • Respecteer altijd de natuur en de wilde dieren en laat geen afval of schade achter.

Ik hoop dat deze gids je zal helpen bij het plannen van je wandeling en dat je een geweldige tijd zult hebben in het Monti Sibillini Nationaal Park!

deel

gerelateerde artikelen

Ciao, ik ben Monique!

Ik woon al meer dan 20 jaar in Le Marche samen met mijn man en kinderen. Er zijn zo veel leuke dingen te doen in Le Marche!

In onze blogs gaan we jullie meer informatie geven over leuke restaurants, markten, actief zijn en nog veel meer van alles wat Le Marche te bieden heeft!

Kom genieten van een heerlijke vakantie in Le Marche bij Azienda Cerqueto!

Of was je op zoek naar een privé villa of een gezellige B&B? Neem dan een kijkje naar de vakantie accommodaties van Le Marche Explorer!