le marche

ontdek deze magische regio met ons

Een Mini Reisgids over Ancona: de Hoofdstad van Le Marche

Ancona bezienswaardig

Ancona is de hoofdstad van Le Marche en een verborgen juweeltje voor reizigers die een minder toeristische bestemming willen verkennen. Ancona heeft een rijke geschiedenis, een prachtige kustlijn en een levendige cultuur die het een perfecte plek maakt om de authentieke Italiaanse levensstijl te ervaren. In deze mini reisgids bespreken we enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die je moet zien tijdens jouw bezoek aan Ancona.

ancona

Een Korte Geschiedenis van Ancona

De geschiedenis van Ancona is sinds 387 voor Christus verbonden met zijn haven- en navigatieactiviteiten, toen het een Griekse kolonie van Syracuse werd. Het waren de Griekse kolonisten die het zijn huidige naam gaven: Ancona komt van het Griekse woord Ἀγκών (Ankṓn), wat “elleboog” betekent; de haven ten oosten van de stad werd oorspronkelijk alleen beschermd door het voorgebergte in het noorden, in de vorm van een elleboog.

In de Romeinse tijd, onder keizer Trajanus, was het een belangrijke haven waar druk gehndeld werd.

Na 1000 werd Ancona steeds onafhankelijker en veranderde uiteindelijk in een belangrijke maritieme republiek, die vaak in botsing kwam met de nabijgelegen macht Venetië. Tijdens deze periode beleefde het zijn gouden eeuw, zowel artistiek als economisch, en kreeg het de bijnaam “poort naar het oosten“.

In 1532 verloor Ancona definitief zijn vrijheid en werd het onderdeel van de Pauselijke Staat, onder paus Clemens VII.

Tijdens het Risorgimento nam Ancona actief deel aan de strijd voor de eenwording van Italië, vooral tijdens de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog.

Bezienswaardigheden in Ancona

Begin jouw sightseeing door je auto te parkeren bij Parcheggio degli Archi, een centraal gelegen overdekte parkeergarage. Vanaf hier loop je onder de archi door tot je Porta Pia bereikt, een grote stadspoort die dienst doet als toegangspoort tot Mole Vanvitelliana.

Mole Vanvitelliana is een indrukwekkend werk van Luigi Vanvitelli, die een bestaand fort omvormde tot een vijfhoekige mol (een golfbrekerconstructie) die de haven beschermt tegen stormen en golven. Het werd gebouwd tussen 1738 en 1749 en heeft een diameter van 250 meter. Het heeft vijf bastions die met elkaar zijn verbonden door muren en poorten, en een vuurtoren op de top.

Hier vind je ook Lazzaretto, een vijfhoekig gebouw dat tussen 1732 en 1743 werd gebouwd als quarantainestation voor mensen die de pest hadden en zeelieden die uit het buitenland arriveerden.

Arco di Troiano en Cattedrale di San Ciriaco

Vanaf hier ga je het havengebied binnen met een panoramisch uitzicht op de Adriatische zee. Bij de ingang van de haven zie je de Boog van Trajanus, een van de beroemdste monumenten van Ancona, en een symbool van het Romeinse erfgoed.

De boog werd gebouwd ter ere van keizer Trajanus voor zijn werk aan het verbeteren van de haven. Het is gemaakt van wit marmer uit Luna (het moderne Carrara) en heeft een enkele boog die 18,5 meter overspant. Het is versierd met Korinthische zuilen en beelden van Trajanus en zijn vrouw Plotina.

Vanuit de haven kan je naar boven gaan om de kathedraal van San Ciriaco te bezoeken, gelegen op de Monte Guasco, een van de mooiste voorbeelden van romaans-gotische architectuur in Italië. Het is gelegen op een heuvel met uitzicht op de stad en de zee, op de plaats van een oude tempel gewijd aan Venus Erycina.

Om bij de kathedraal te komen, wandel je via een sfeervol pad en trap naar het iconische bouwwerk. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Ancona.

uitzicht op Ancona

Museo Archeologico Nazionale delle Marche

Op weg naar beneden vanaf de kathedraal van San Ciriaco kun je een kijkje nemen in het Museo archeologico nazionale delle Marche. Dit museum is gehuisvest in het voormalige klooster van San Domenico en toont een verzameling kunstvoorwerpen uit de prehistorie tot de middeleeuwen, met de nadruk op de Picentes en de Romeinse tijd.

Piazza del Plebescito

Ga vervolgens naar Piazza del Plebescito, een van de vele indrukwekkende pleinen van Ancona. Op het plein staan het Palazzo del Governo, Torre dell’Orologio en Chiesa di San Domenico, een prachtige kerk in barokstijl. Er zijn hier ook verschillende leuke cafés en restaurants, een fijn plekje voor je ochtend cappuccino of een lekkere lunch. Er worden hier ook regelmatig festivals en evenementen gehouden, dus check zeker de evenementenkalender als je Ancona bezoekt.

Piazza del Plebescito

Vlakbij het Piazza del Plebiscito staat een opvallend rijkelijk versierd gebouw: de Loggia dei Mercanti. De loggia dateert uit de vijftiende eeuw, een economisch zeer welvarende periode voor Ancona. Het werd gebouwd in de buurt van de haven, die in de middeleeuwen het handelspunt van de regio was, en waar veel handelaren samen kwamen. Op de gevel hangen vier afbeeldingen van deugden die een goede handelaar nooit uit het oog mocht verliezen: hoop, moed, rechtvaardigheid en naastenliefde.

Ga na de Loggia dei Mercanti langzaam naar Piazza Cavour. Slenter door de kleine straatjes. Stop onderweg bij Fontana del Càlamo, ook wel de Fontana delle Tredici Cannelle genoemd omdat de fontein bestaat uit dertien maskers die water spuiten. De maskers, waarvan er twaalf van brons zijn en het middelste van steen, beelden saters en faunen uit. Volgens een eeuwenoude traditie moet de reiziger die naar de stad wil terugkeren het water drinken dat uit de fontein stroomt.

Fontana delle Tredici Cannelle

Op Corso Giuseppe Mazzini vind je ook Mercato delle Erbe, een overdekte markt met kraampjes vol prachtig uitgestalde groenten, fruit, vis, vlees, kaas etc. Ook het gebouw zelf is een bezoek meer dan waard.

Il Passetto

Ga vervolgens naar Il Passetto, het stadsstrand waar bewoners komen zonnebaden en een praatje maken. De wandeling erheen is ook heel mooi. Van Piazza Cavour tot Piazza IV Novembre (waar de trappen naar het strand zijn) loop je in de schaduw van de bomen op de Viale della Vittoria, een brede laan met een promenade tussen de twee rijstroken. Aan het einde van de laan vind je een monument dat de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Het werd in de jaren twintig ontworpen door Guido Cirilli.

Monumento ai Caduti

Achter het monument bevindt zich de trap naar het brede strand dat dankzij de stroming in de zee perfect zwemwater heeft. Onder de lokale bevolking van het gebied is de gewoonte om op moscioli te vissen. Een bijzonderheid van dit stuk kust is de aanwezigheid van meer dan tweehonderd grotten die in de rotsen zijn uitgegraven en die werden gebruikt als schuilplaats voor kleine vissersboten. De gekleurde hekken, de scheepshellingen voor de boten en de visuitrusting vormen een mooi contrast met de witte achtergrond.

Il Passetto

Tip: als je na een dagje zonnen en zwemmen geen zin hebt om de trap op te lopen, kun je voor één euro met de lift weer naar boven.

Voor lunch of diner ga binnen bij Spaghetteria n°9 een speciaal plekje voor een lekker bord pasta met een wijntje en tiramisu en limoncella na voor de liefhebbers. Het is een enorm klein restaurantje waar de eigenaar een one man show draait. Hij is ober, chef, zanger en entertainer all in one. Een unieke ervaring en erg grappig!

Pasta fume at Spaghetteria n. 9

Stranden rond Ancona

Op slechts 20 minuten rijden van Ancona vind je een van de mooiste stranden van Le Marche: het strand van Portonovo. Portonovo ligt net onder Monte Conero. Het is een ware oase, tussen kristalhelder water, zijn prachtige sneeuwwitte kiezels en adembenemende uitzichten. De strand van Portonovo wordt ook wel de Groene Baai genoemd.

deel

gerelateerde artikelen

Ciao, ik ben Monique!

Ik woon al meer dan 20 jaar in Le Marche samen met mijn man en kinderen. Er zijn zo veel leuke dingen te doen in Le Marche!

In onze blogs gaan we jullie meer informatie geven over leuke restaurants, markten, actief zijn en nog veel meer van alles wat Le Marche te bieden heeft!

Kom genieten van een heerlijke vakantie in Le Marche bij Azienda Cerqueto!

Of was je op zoek naar een privé villa of een gezellige B&B? Neem dan een kijkje naar de vakantie accommodaties van Le Marche Explorer!