le marche

ontdek deze magische regio met ons

Een van de beste stranden in Le Marche: Portonovo

De baai van Portonovo is zeker een van de beste stranden van de Riviera del Conero in Le Marche. Je bent hier in een ware oase, tussen kristalhelder water en adembenemende uitzichten. De strand van Portonovo wordt ook wel de Groene Baai genoemd vanwege zijn bijzonderheid volledig ondergedompeld te zijn in de natuur van het Conero-park en ver van drukke wegen.

Portonovo strand

Om te parkeren dicht bij het strand zul je heel vroeg, tegen 8 uur ’s ochtends al ter plekke moeten zijn. Het is zeer populair en parkeerplekken zijn al vroeg vol. Een andere mogelijkheid is om bovenop de conero berg op de parkeerplaats te parkeren en de shuttle naar Portonovo te nemen.

ONZE TIP: Op de website van La Capannina kan je bedjes met parasol en een parkeerplaats reserveren. Dan kan je op je gemak erheen rijden. Wel zo relaxed. Ga naar de website en klik op prenota. Vul de dag in dat je wilt gaan en zoek je plek op het strand uit al dan niet met parkeerplaats.

beste strand le marche
Het uitzicht op de baai van Portonovo.

Het zuidelijke deel van de baai bestaat uit:

Spiaggia Torre de Bosis

Midden in de baai van Portonovo ligt het witte kiezelstrand van de Torre, zo genoemd vanwege de aanwezigheid van de oude Torre De Bosis, die als B&B te huur wordt aangeboden door Le Marche Explorer. Dit strand is een vrij strand, dus geen ligbedjes en parasols te huur maar ieder brengt eigen parasol mee en zoekt een plekje. Het is een kiezelstrand en de zee is gelijk redelijk diep, dus waterschoenen zijn geen overbodige luxe. Het water is er super helder en je ziet zo af en toe een strandgast met snorkel en zakje met verse oesters of muscoli uit het water komen. Op dit strand staat ook Il Clandestino, een heuse wijnbar annex restaurant, een creatie van de man die de sushi in Italië introduceerde – sterrenkok Moreno Cedroni.

NB: Torre de Bosis is een van de meest karakteristieke bouwwerken van de Conero Riviera. Wanner je er verblijft (te boeken via www.le-marche-explorer.com) heb je vanaf het dakterras (de uitkijktoren), een prachtig uitzicht over de hele baai van Portonovo. Ben er wel snel bij want boekingen komen al binnen dik een jaar van te voren.

Spiaggia della Capannina

Het strand van La Capannina staat bekend om een ​​aantal waterdisciplines: surfen, windsurfen, sup- en kanotochten bij conero style kun je dit alles huren en ook les nemen bij Conero Style. Het is het meest actieve en sportieve deel van de baai van Portonovo.

Conero Style Portonovo
Conero Style.

Spiaggia Le Vele

Het ‘wildste’ deel van de baai van Portonovo wordt vertegenwoordigd Spiaggia Le Vele. Dit geheel stenige gebied begint, net onder de hellingen van de Conero, na het mooie Kerk van Santa Maria di Portonovo. Een klif begint aan het einde van het strand van Capannina en direct daarachter zie je deze oude kerk, absoluut een bezoek waard. Dit is waar de Spiaggia della Vela begint. De naam van dit strand is afgeleid van een rots, die in de vorm van een zeil uit de zee steekt.

Le Marche
Het water bij Spiaggia Le Vele.

Op welk strand je ook verblijft, je kunt overal lekker eten. Of in een restaurant, of buiten bij de afhaal met een lekker koud biertje of glas wijn, heerlijk relaxen. Probeer zeker de wilde mosselen want je bevindt je hier namelijk middenin het typische Moscioli-gebied (de wilde mosselen van de Conero).

moscioli di portonovo
Moscioli van Portonovo.
La capannina
Glaasje witte wijn bij La Capannina.

ONZE TIP: Breng tegen vijf uur een bezoekje aan het kerkje van Santa Maria di Portonovo.

Kerkje van Santa Maria

beste strand le marche
Kerkje van Santa Maria di Portonovo.

De prachtige kerk van Santa Maria is een van de bijzonderheden van Portonovo. Het is echt een prachtig voorbeeld van Romaanse architectuur in de Marche. De kerk van Santa Maria di Portonovo werd gebouwd aan het begin van de elfde eeuw door de Benedectijnse monniken en was ooit een oude abdij. De Benedictijnse monniken trokken zich van de weerperikelen niets aan en bezochten onverschrokken hun kerk voor de dagelijkse gebeden.

Toch verlieten de benedictijnen hun behuizing in 1320, met de voortdurende dreiging van aardverschuivingen en aardbevingen. Slechts enkele kluizenaars bewoonden de site nog. In 1558 brandden de Saracenen de resterende abdijgebouwen plat, de kerk bleef overeind staan en doorstond de volgende woelige jaren: tijdens de Franse tijd en de periode na de Eenmaking van Italië diende het als magazijn, schapenstal en houtopslagplaats totdat de architect Giuseppe Sacconi in 1894 de eerste restauratie van de kerk opstartte.

De buitenmuren van de kerk zijn gemaakt met de witte steen uit de Conero-groeven en de originele binnenvloer is gemaakt met okerstenen en terracotta-elementen.

Santa Maria di Portonovo is een juweel van de Romaanse architectuur dat uniek is, niet alleen in de regio Marche en in de Conero Riviera, maar ook in Italië. Alleen op Corsica en Normandië kun je andere architectonische voorbeelden van dit soort bewonderen.

deel

gerelateerde artikelen

Ciao, ik ben Monique!

Ik woon al meer dan 20 jaar in Le Marche samen met mijn man en kinderen. Er zijn zo veel leuke dingen te doen in Le Marche!

In onze blogs gaan we jullie meer informatie geven over leuke restaurants, markten, actief zijn en nog veel meer van alles wat Le Marche te bieden heeft!

Kom genieten van een heerlijke vakantie in Le Marche bij Azienda Cerqueto!

Of was je op zoek naar een privé villa of een gezellige B&B? Neem dan een kijkje naar de vakantie accommodaties van Le Marche Explorer!