le marche

ontdek deze magische regio met ons

Alles over wijnen in Le Marche

wijnen le marche

Le Marche is een regio in Midden-Italië die bekend staat om zijn rijke wijntraditie. Met een kustlijn langs de Adriatische Zee en grenzend aan Emilia-Romagna en Abruzzo, biedt deze relatief onbekende regio een schat aan wijnen die zowel wit als rood zijn. Ondanks dat ze vaak over het hoofd worden gezien, verdienen de wijnen van Le Marche absoluut meer erkenning.

De regio is trots op haar 5 DOCG’s en 15 DOC’s, wat blijk geeft van een sterke toewijding aan kwaliteit en diversiteit in wijnproductie. Deze classificaties garanderen dat elke fles die je opent, het resultaat is van nauwgezette zorg en vakmanschap.

Voor wijnliefhebbers die hun kennis willen verdiepen, biedt de AIS Marche (Italiaanse Sommelier Association Marche) een uitgebreid PDF-boekje met gedetailleerde informatie over de wijnen van de regio.

Le Marche is een regio met een rijke geschiedenis in wijnproductie, die teruggaat tot eeuwen geleden. In tegenstelling tot de bekende wijnregio’s zoals Toscane en Veneto, waar grote landgoederen vaak de dienst uitmaken, kiezen de wijnmakers van Le Marche voor een meer kleinschalige aanpak die kwaliteit vooropstelt.

Dit betekent dat veel van de vooraanstaande producenten in deze regio niet zelf wijngaarden bezitten, maar in plaats daarvan druiven inkopen van lokale boeren of kleine percelen die over de hele regio verspreid liggen. Een aantal van deze producenten zijn coöperaties, waarbij iedere boer lid is en meedeelt in zowel de winst als de gedeelde kennis en middelen die het collectief te bieden heeft.

wijnen in le marche

Geschiedenis

De geschiedenis van de wijnbouw in Le Marche is een fascinerende reis door de tijd, die ons duizenden jaren terugvoert naar de periode van de Etrusken. Deze oude beschaving, bekend om haar rijke cultuur en kunst, was een van de eersten die de vruchtbare gronden van Le Marche waardeerden voor de wijnbouw. De invloed van de Etrusken werd later overgenomen door de Romeinen, die een grote waardering hadden voor de wijnen uit deze streek. De Romeinse historicus Polybius vermeldde al de kwaliteit van de Marchigiaanse wijn, en Plinius de Oudere bevestigde dat zelfs keizers deze wijn prefereerden.

Doorheen de eeuwen bleef de wijntraditie in Le Marche bloeien, mede dankzij de bijdragen van verschillende culturen zoals die van de Lombarden. Deze verscheidenheid aan invloeden heeft geleid tot een rijkdom aan wijnstijlen, die elk hun eigen unieke karakter en smaakprofiel hebben. Vandaag de dag staat Le Marche bekend om zijn breed scala aan wijnen, van robuuste rode wijnen tot frisse en fruitige witte wijnen, die allemaal getuigen van de diepe historische wortels en het vakmanschap dat deze regio kenmerkt.

Witte wijnen

Witte wijnen

Verdicchio

Een van de oudste wijnstokken in Le Marche is Verdicchio, die volgens sommigen afkomstig is van Greco di Tufo, geïntroduceerd door de Etrusken. Verdicchio is de symbolische wijn van de Marche, die wordt uitgedrukt in twee hoofdwaarden: Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG en Verdicchio di Matelica Riserva DOCG. De eerste wordt geproduceerd in het heuvelachtige gebied bij Ancona, terwijl de tweede uit een meer intern en bergachtig gebied komt, waar het klimaat meer continentaal is. Beide Verdicchios passen goed bij visgerechten, wit vlees en verse kazen.

Bianchello del Metauro

Een andere typische witte wijn uit de Marche is de Bianchello del Metauro DOC, verkregen van de Bianchello (of Biancame) wijnstok, die een delicate en bloemige smaak heeft. Deze wijn heeft een geschiedenis die teruggaat tot 500 voor Christus. dat heeft zeker de tand des tijds doorstaan.

Offida Pecorino

De Pecorino DOC is een intense en minerale wijn die zijn naam ontleent aan de gelijknamige wijnstok en vaak wordt aangeprezen als een rood gekleed in het wit. Pecorino is een van de meest veelzijdige DOCG-wijnen van Le Marche.

Offida Passerina

De Passerina IGT is een fruitige en aromatische wijn die wordt geproduceerd uit de passerina-druif – minimaal 85% en de rest bestaat uit toegestane, niet-aromatische witte druiven uit het productiegebied. Het is een wijn die goed past bij voorgerechten en voorgerechten. De bruisende variant, genaamd Passerina Spumante, wordt vaak geserveerd met de beroemde Olive Ascolane.

Rode wijnen

Rode wijnen

Rosso Conero

Wat de rode wijnen betreft, is de bekendste Rosso Conero DOCG, een krachtige en gestructureerde wijn die afkomstig is van de Montepulciano-wijnstok, geteeld op de hellingen van Monte Conero, vlakbij de zee. Het wordt geproduceerd uit druiven die rijpen in een beperkt zonnig gebied aan de voet van de berg die dezelfde naam draagt, net ten zuiden van Ancona. Rosso Conero heeft een intense robijnrode kleur en een geur van zwarte kersen en aromatische kruiden. Past goed bij rood vlees, wild en rijpe kazen.

Rosso Piceno Superiore

De Rosso Piceno Superiore is gemakkelijk een van de beroemdste droge rode wijnen van Italië en wordt geproduceerd in de provincies Ancona, Ascoli Piceno, Fermo en Macerata. Deze wijn bestrijkt de grootste productiezone die het hele laagland en de middelhoge heuvels van het midden en zuiden van de regio bestrijkt. Voor het grootste deel wordt het gebied bewoond door de oude Piceni. Rosso Piceno Superiore heeft de DOC-classificatie en moet minimaal een jaar in houten vaten rijpen voordat hij verkocht mag worden.

Lacrima di Morro d’Alba

De Lacrima di Morro d’Alba wordt geproduceerd door slechts een handvol wijnmakers in Le Marche en is gemaakt van rode, traanvormige druiven. Deze wijn wordt geproduceerd in een klein gebied ten noorden van de rivier de Esino in de provincie Ancona met Morro d’Alba in het midden. Het wordt geproduceerd uit de lacrima-druif, afkomstig uit het gebied. Een rijk robijnrood met violette reflecties in jonge wijnen. Een aangename, droge maar zachte smaak en een rijke fruitige neus die doet denken aan bosbessen en viooltjes. Het is een van de beste wijnen uit Le Marche en is sinds 1985 DOC-geclassificeerd, maar wordt beschouwd als een geliefde regionale favoriet.

Onze favoriete wijnen van Le Marche

Onze favoriete wijnen van Le Marche

Na meer dan 20 jaar in Le Marche te hebben gewoond, hebben we een flink aantal lokale wijnen geprobeerd. We dachten dat het leuk zou zijn om onze persoonlijke favorieten wijnen te delen en welke je volgens ons eens moet proberen.

Onze topkeuze is ongetwijfeld de Verdicchio di Matelica Cambrugiano van de cantina Belisario. Geproduceerd sinds 1988, is deze wijn uitsluitend verkregen uit Verdicchio-druiven, een proces dat zorgvuldigheid vereist bij elke stap. De wijn rijpt minimaal een jaar in geroosterde eikenhouten vaten, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van het smaakprofiel. De wijn onthult bloemige aroma’s vermengd met hints van vanille, een resultaat van de rijping in eikenhouten vaten.

Een andere favoriet is de Falerio van de cantina Ciù Ciù. Het productiegebied van deze wijn ligt in het heuvelachtige gebied van de provincie Ascoli Piceno tot een hoogte van 350 meter boven zeeniveau. De inheemse wijnstokken Pecorino en Passerina, uitstekend gecombineerd met Trebbiano, veredelen en karakteriseren deze wijn om jong geconsumeerd te worden.

Voor liefhebbers van rode wijnen raden we de Rosso Conero Nerone van de cantine Moncaro. De naam Nerone is vanwege de intense en ondoordringbare robijnrode kleur. De druiven komen van een wijngaard in het natuurpark Conero. Met een grote structuur en complexiteit, met aroma’s variërend van fruit tot kruiden, kan deze wijn jarenlang in de kelder worden vergeten.

Ten slotte, als je iets echt lokaal zoekt, probeer dan de Rosso Carpentano of de Rosso Piceno Brugiano van de cantina Terre di San Ginesio. Carpentano komt uit de wijngaarden op de heuvels van San Ginesio waar Vernaccia Nera en Sangiovese de ideale omstandigheden hebben gevonden om zich te ontwikkelen. Van de druiven van deze wijnstokken verkrijgen we een geurige wijn met een bijzonder aangename smaak. Je kunt de wijnstok zien als je van San Ginesio naar Azienda Cerqueto rijdt, aan de linkerkant. Lokaler dan dit kan niet!

deel

gerelateerde artikelen

Ciao, ik ben Monique!

Ik woon al meer dan 20 jaar in Le Marche samen met mijn man en kinderen. Er zijn zo veel leuke dingen te doen in Le Marche!

In onze blogs gaan we jullie meer informatie geven over leuke restaurants, markten, actief zijn en nog veel meer van alles wat Le Marche te bieden heeft!

Kom genieten van een heerlijke vakantie in Le Marche bij Azienda Cerqueto!

Of was je op zoek naar een privé villa of een gezellige B&B? Neem dan een kijkje naar de vakantie accommodaties van Le Marche Explorer!