le marche

ontdek deze magische regio met ons

Ontdek de watervallen van Sarnano: langs de route Via della Cascate Perdute

Als je in de buurt van Sarnano bent, raden we je aan om een uitstapje te maken naar de watervallen, ook wel Cascatelle di Sarnano genoemd door de lokale bevolking. In totaal zijn er drie watervallen:

  • de Antico Molino-waterval
  • de lu Vagnatò-waterval
  • de Cascatelle-waterval

De watervallen zijn allemaal te vinden langs de route Via delle Cascate Perdute en liggen allemaal vlakbij het historische centrum van Sarnano. Het is een zeer eenvoudige ringroute, iets minder dan 6 km lang, met zeer weinig hoogteverschil (gemiddeld 80 meter) en slechts één kort steil stuk.

Het kan het hele jaar door worden gelopen met gesloten antislip-schoenen en is geschikt voor iedereen: kinderen en volwassenen, jong en oud. Wij hebben er, met het onderweg stilstaan en foto’s nemen, twee uurtjes over gedaan.

Neem ook zwemspullen mee, want in de zomer is het heerlijk om een verfrissende duik te nemen of in de stroom te gaan zitten.

watervallen sarnano

Je kunt het beste parkeren aan de Largo Bozzoni en de route starten vanaf het Piazza Perfetti, het panoramaterras van het historisch centrum van Sarnano. Vanaf hier bereik je de Antico Molino-waterval in ongeveer een kwartier. Langs de route zijn er drie grote parkeerplaatsen:

  • Largo Bozzoni, zeer dicht bij het historische centrum
  • in het gebied van sportfaciliteiten in via Scarfiotti (in de buurt van de Antico Molino-waterval)
  • èèn in het ambachtsgebied van Morelli (in de buurt van de lu Vagnatò-waterval)

De route: Via delle Cascate Perdute

de watervalroute

De Antico Molino-waterval

watervallen sarnano

Wandel vanaf het piazza naar de Via Buozzi, over de Largo Decio Filipponi. Wanneer je de muren van het historisch centrum bereikt, neem je de afdaling aan je rechterhand, die je naar de sportfaciliteiten van Palasport leidt.

Laat deze links liggen en ga naar beneden via de Via del Colle, in de richting van de wijk Piano. Rechts zie je de school Alberico Gentili. Loop over de geasfalteerde weg tot je aan de rechterkant de aanduidingen ziet voor het pad dat je naar de rivierbedding leidt.

Let op: dit is het steilste stuk van de wandeling. Onderweg kom je de ruïnes van de oude watermolen tegen, half verborgen in het struikgewas. Via een houten loopbrug kom je bij de waterval.

De lu Vagnatò-waterval

waterval

Vanaf de Antico Molino-waterval loop je in ongeveer een half uur naar de Lu Vagnatò-waterval. Hiervoor keer je terug tot aan de sportfaciliteiten aan de geasfalteerde weg. Bij de kruising met de Strada Provinciale 78 Picena sla je linksaf. Hier moet je even goed opletten voor het verkeer.

Passeer het slachthuis van Sarnano en steek bij het roze huis net voor de brug voorzichtig over. Neem de onverharde weg die langs het huis loopt. Na een paar meter ga je op de kruising linksaf.

Links zie je een kleine kerk (nu privé) gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto. Je bevindt je namelijk op een stuk weg dat behoort tot zowel de Via Franciscana delle Marche als de Via Lauretana, twee mooie pelgrimsroutes in Le Marche.

Steek de kleine brug die je voor je ziet over en neem het pad aan de rechterkant naar de Lu Vagnatò-waterval. De naam van deze waterval is afgeleid van een uitdrukking in het lokale dialect, die verwijst naar het feit dat er vroeger stroomopwaarts van de waterval een soort groot zwembad lag, waar de jonge Sarnanesi graag kwamen zwemmen.

Onder aan het pad vind je een oud bassin dat werd gebruikt door wasvrouwen, terwijl aan je rechterkant een pad werd uitgehouwen dat afdaalt naar de rivierbedding en dat je recht voor de waterval brengt.

sarnano

Rechts van je is er een kleine grot waaruit een andere stroom water vloeit, wat het sprookjesachtige karakter van deze plek nog versterkt.

De Cascatelle-waterval

waterval

Van de Lu Vagnatò-waterval wandel je in een klein half uur naar de Cascatelle dei Romani. Keer terug naar de wasplaats en neem vanaf daar het smalle pad door de bomen omhoog, dat je langs de laatste huizen van het gehucht Morelli leidt. Volg de bordjes langs de weg.

Vanaf de Cascatelle kun je terugwandelen naar het centrum van Sarnano (een wandeling van ongeveer een half uur) of doorgaan op het wandelpad dat leidt naar de Pozze dell’Acquasanta en de Pellegrino-waterval.

We hopen dat jullie er net zo van hebben genoten van de watervallen van Sarnano als wij!

deel

gerelateerde artikelen

Ciao, ik ben Monique!

Ik woon al meer dan 20 jaar in Le Marche samen met mijn man en kinderen. Er zijn zo veel leuke dingen te doen in Le Marche!

In onze blogs gaan we jullie meer informatie geven over leuke restaurants, markten, actief zijn en nog veel meer van alles wat Le Marche te bieden heeft!

Kom genieten van een heerlijke vakantie in Le Marche bij Azienda Cerqueto!

Of was je op zoek naar een privé villa of een gezellige B&B? Neem dan een kijkje naar de vakantie accommodaties van Le Marche Explorer!